Ви є тут

Біотехнологія оцінки та контролю вмісту амілози у зерні при створенні сортів пшениці з крохмалем амілопектинового типу


Номер роботи - M 2 ПОДАНА

Автори:


 



Биотехнология оценки и контроля содержания амилозы в зерне при создании сортов пшеницы с крахмалом амилопектинового типа



Автор:СеменюкИ.В.



 



Biotechnology of the amylose content determination and control of the wheat grain for creation of wheat cultivars with starch of amylopectin type.



Author: SemenjukI.V.


 

Автор: Семенюк І.В., к.б.н.

 

Представлена Південним біотехнологічним центром в рослинництві НААНУ

 

Проведено молекулярно-генетичне дослідження вмісту амілози в крохмалі зерна сортів пшениці вітчизняної селекції. Визначено ефекти впливу окремих алелів Wx-генів на вміст амілози в селекційному матеріалі відносно альтернативних нуль-алелів.

Запропоновано біотехнологію оцінки та контролю вмісту амілози в крохмалі зерна, що базується на використанні ПЛР-аналізу і спектрофотометрії та дозволяє провадити контрольовану селекцію пшениці з низьким вмістом амілози.

Запропоновано при створенні Wx-аналогів сортів пшениці використовувати визначення генетичних дистанцій і контрольований добір генотипів із потрібними комбінаціями алелів.

Встановлено ефективність застосування даної біотехнології для прогнозування вмісту амілози та добору генотипів із низьким або нульовим вмістом цього полімеру на стадії паростка.

Розроблена біотехнологіязабезпечує високу точність та унікальність ідентифікації генотипів пшениці, не потребує наявності коштовного обладнання та реактивів.

 

Кількість публікацій:13,в т.ч. 4 статті, 8 тез доповідей,  патент.