Ви є тут

Продовольча складова національної безпеки: генетичні ресурси, харчові технології


Номер роботи - P 25 ПОДАНА

Представлено Сумським національним аграрним університетом.

Автори:
1. ЛАДИКА Володимир Іванович – доктор сільськогосподарських наук, радник ректора Сумського національного аграрного університету, академік НААН України;
2. ЖУКОРСЬКИЙ Остап Мирославович – доктор сільськогосподарських наук, директор Інституту розведення і генетики тварин НААН України, академік НААН України;
3. ГРИЦИНЯК Ігор Іванович – доктор сільськогосподарських наук, в.о. директора Інституту рибного господарства НААН України, академік НААН України;
4. РОМАНЧУК Ірина Олегівна – докторка технічних наук, заступниця директора Інституту продовольчих ресурсів НААН України;
5. ДАНИЛЕНКО Світлана Григорівна – докторка технічних наук, завідувачка відділу Інституту продовольчих ресурсів НААН України;
6. ЛУПЕНКО Юрій Олексійович – доктор економічних наук, віце-президент Національної академії аграрних наук України, академік НААН України;
7. ВОЛОЩУК Василь Михайлович – доктор сільськогосподарських наук, в.о. академіка-секретаря відділення Національної академії аграрних наук України, член-кореспондент НААН України;
8. ЦЕНТИЛО Леонід Васильович – доктор сільськогосподарських наук, директор ТОВ «Агрофірма «Колос», член-кореспондент НААН України.

Автори узагальнили сучасні наукові підходи до селекційної роботи у тваринництві, що забезпечують сталу продуктивність, стійкість до захворювань та адаптацію до стресогенних умов, зокрема в умовах війни.

Удосконалено методики розрахунку потокового виробництва свинини та проектування приміщень, створено алгоритми комп’ютерного моделювання виробничих процесів.

Уперше розкрито значення жирнокислотного і амінокислотного складу продукції аборигенних порід великої рогатої худоби для розвитку сегменту крафтової продукції.

Реалізовано програму формування внутрішньопородних типів українських порід коропа з метою посилення продовольчої безпеки в регіонах із низькою щільністю тваринництва.

Встановлено закономірності зміни білкового складу молока у залежності від сезону та генотипу тварин, що лягли в основу вдосконалення методів переробки молока. Узагальнено ефективність мембранних і біотехнологічних методів у виробництві функціональних продуктів із вторинної сировини. Обґрунтовано концепцію використання локальних штамів бактерій для створення заквашувальних препаратів і пробіотичних продуктів нового покоління.

Узагальнено підходи до гармонізації національних стандартів у сфері молочної та м’ясної продукції з міжнародними нормами, що забезпечує контроль якості, безпеки та конкурентоспроможність української продукції. Результати досліджень мають високу прикладну цінність і впроваджені у виробництво, що підтверджено широкою апробацією в різних регіонах України та інтелектуальними правами на розробки.

Загальна кількість посилань на публікації авторів/h-індекс за останні 5 років

1. В.ЛАДИКА Web of Science – 14/2, Scopus – 37/4, Google Scholar – 602/18

2. О.ЖУКОРСЬКИЙ: Web of Science – 6/2, Scopus – 4/2, Google Scholar – 435/10

3. І.ГРИЦИНЯК: Web of Science – 0/0, Scopus – 4/1, Google Scholar – 334/10

4. І.РОМАНЧУК: Web of Science – 6/2, Scopus – 4/1, Google Scholar – 265/7

5. С.ДАНИЛЕНКО: Web of Science – 2/1, Scopus – 12/3, Google Scholar – 75/

6. Ю.ЛУПЕНКО: Web of Science – 43/4, Scopus – 71/4, Google Scholar – 1416/19

7. В.ВОЛОЩУК: Web of Science – 10/2, Scopus – 0/0, Google Scholar – 527/12

8. Л.ЦЕНТИЛО: Web of Science – 0/0, Scopus – 4/1, Google Scholar – 180/8

 

Кількість публікацій: 170 колективних монографій (8 – видані за кордоном), 3 підручники, 192 статті в журналах, включених до категорії «А» (50 – у зарубіжних виданнях), та 257 статей у журналах, включених до категорії «Б». Загальна кількість посилань на публікації авторів/h-індекс за роботою згідно з наукометричними базами даних складає відповідно: Web of Science 81/13, Scopus 136/16, Google Scholar 7986/113. Отримано 20 патентів на винахід України, 2 патенти на корисну модель України, 9 свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір.

Коментарі