Ви є тут

Нові технології діагностики та лікування хвороб пародонта, м’яких тканин щелепно-лицевої ділянки


Номер роботи - M 25 ДОПУЩЕНА ДО УЧАСТІ

Представлено Національним університетом охорони здоров'я України імені П.Л.Шупика

Автори:
1. СЛОБОДЯНИК-КОЛОМОЄЦЬ Мар’яна Володимирівна – кандидат медичних наук, асистентка кафедри терапевтичної Національного університету охорони здоров'я України імені П. Л. Шупика;
2. ЖУРАКОВСЬКА Галина Василівна – доктор філософії, асистента кафедри хірургічної стоматології Національного медичного університету імені О.О.Богомольця.

Авторками  надано нові результати клінічних, лабораторно-мікробіологічних та експериментальних досліджень щодо особливостей утворення мікробних асоціації –мікробіому ротової порожнини, його взаємодії з тканинами пародонта та розвитку імуно - запальної відповіді організму, клініко-патогенетичні особливості загоєнні ранової поверхні м’яких тканин після хірургічного втручання, а також колонізаці клапанів серця патогенними мікроорганізмами ротової порожнини внаслідої транзиторної бактеріемії, що ускладнює перебіг серцево-судинних захворювань.

Запропоновано нові підходи до вивчення структури біоплівок у ротовій порожнині, впливу основних пародонтопатогенів на імуно-запальщ реакцію в тканинах пародонта. Уперше встановлено взаємозв’язок мікробіому ротової порожнини та набутих вад серця: визначено кореляційну залежність мікробіоти пародонтальних карманів ті біологічного матеріалу (видалених аортального й мітрального клапанів серця).

Обгрунтовано перевагу використанні методу електрозварювання м’яких тканин при хірургічному лікуванні ран щелепно лицевої ділянки, Цей метод позитивно впливає на динаміку загоєння ран шкіри, знижує ризики нагноєння та інфікування післяопераційних ран шляхом зменшенні місцевої реакції сполучної тканини та кровоносних судин, явищ некрозу тканин  та інфікування рани, та забезпечення надійного гемостазу і зниження втрат крові. На основі результатів гістологічних і гістохімічних досліджень встановлено, що питома щільність колагену зростала після застосування вузлових шві у 1,5 рази, закриття операційної рани методом електрозварювання сприяє формуванню нормотрофічного рубця.

Отримані результати є актуальними та можуть бути впроваджені в хірургічну практику при лікуванні поранених військових та цивільних громадян. Косметичні дефекти, функціональні проблеми та рубцеві деформації суттєво впливають на якість життя пацієнтів, їх фізичний стан та психологічне здоров'я.

Загальна кількість посилань на публікації автора/h-індекс за останні 5 років

СЛОБОДЯНИК-КОЛОМОЄЦЬ Мар’яна: Google Scholar – 70/5

ЖУРАКОВСЬКА Галина: Google Scholar – 2/1

Кількість публікацій: 4 статті в журналах, включених до категорії «А», 17 статей у журналах, включених до категорії «Б», 10 тез доповідей. Загальна кількість посилань на публікації авторів/h-індекс за роботою згідно з базою даних Google Scholar складає відповідно: 67/6.

Коментарі