Номер роботи - M 4 ПОДАНА
Представлено Національним науковим центром "Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини"
Автори:
КОРЕНЕВА Юлія Миколаївна – молодший науковий співробітник Національного наукового центру "Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини".
Робота спрямована на вирішення проблеми безпечності і якості продукції птахівництва (яєць і м’яса). Автором роботи науково-експериментальним шляхом обґрунтовано максимально допустимі рівні брому в кормах для сільськогосподарської птиці, воді та продукції птахівництва (м'ясо та яйця) та критерії отруєння курей-несучок за прижиттєвим маркером (вмістом брому в білку яєць).
Вперше в Україні проведено моніторингові дослідження вмісту брому в кормах, воді та продукції птахівництва (курячих яйцях) з різних регіонів України, установлена тенденція до зростання рівнів брому у всіх досліджуваних об’єктах. Доведено, що потрапляння брому в продукцію птахівництва відбувається в основному за рахунок надмірного надходження в організм птиці з аліментарними факторами навколишнього середовища (кормами і водою). Отримано нові дані щодо токсикодинаміки та токсикокінетики брому в організмі курей-несучок, установлено, що надлишкове надходження брому призводить до пригнічення білоксинтезуючої функції печінки за гепатотоксичної дії, проте майже не впливає на якість отриманої продукції, але при цьому значна кількість брому виводиться з організму птиці з білком яйця, підвищуючи небезпечність такої продукції.
Уперше доведено, що споживання продукції птахівництва (м’ясо та яйця) з підвищеним вмістом брому викликає зниження концентрації тиреотропних гормонів (загальних тироксину та трийодтироніну) в сироватці крові щурів за умов підгострого експерименту.
Загальна кількість посилань на публікації авторів/h-індекс за останні 5 років
КОРЕНЕВА Юлія: Scopus 4/1, Google Scholar 12/2
Коментарі
Додати коментар
Залиште коментар