Ви є тут

Металеві, металокерамічні та керамічні матеріали і вироби з них для озброєння, військової техніки та енергетики


Номер роботи - P 28 ДОПУЩЕНА ДО УЧАСТІ

Представлено Інститутом металофізики імені Г.В. Курдюмова Національної академії наук України.

Автори:
1. МАРКОВСЬКИЙ Павло Євгенович — доктор технічних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу ІМФ ім. Г.В. Курдюмова НАН України;
2. САВВАКІН Дмитро Георгійович — доктор фізико-математичних наук, старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник Інституту металофізики ім. Г.В. Курдюмова НАН України;
3. БЕВЗ Віталій Петрович — кандидат фізико-математичних наук, заступник директора з науково-технічної роботи ІМФ ім. Г.В. Курдюмова НАН України;
4. НОСЕНКО Антон Вікторович — кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник ІМФ ім. Г.В. Курдюмова НАН України.
5. БАГЛЮК Геннадій Анатолійович — чл.-к. НАН України, доктор технічних наук, в.о. директора ІПМ ім. І. М. Францевича НАН України;
6. ГРИГОРЬЄВ Олег Миколайович — чл.-к. НАН України, доктор фізико-математичних наук, головний науковий співробітник ІПМ ім. І. М. Францевича НАН України;
7. БЕРЕЗОС Володимир Олександрович — доктор технічних наук, провідний науковий співробітник Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України;
8. КОВАЛЬЧУК Дмитро Вікторович — директор ПрАТ «НВО «Червона хвиля».

Метою роботи є розробка методологій та інноваційних підходів для створення металевих, керамічних і композитних матеріалів із специфічними фізико-механічними і ключовими службовими характеристиками, які забезпечують якісну перевагу існуючих та перспективних зразків озброєння, військової техніки та енергетичного обладнання.

 Авторами створено ряд  бронезахисних елементів з шаруватою структурою, перевагами яких є вдвічі менша від сталевих аналогів вага, та стійкість до багаторазового враження у порівнянні з керамікою. Розроблено фізичні основи та промислове обладнання для технології 3D-друку титанових сплавів і металоматричних композитів профільним електронним променем.

Розроблено і впроваджено в промислове виробництво технологію електронно-променевої плавки зливків діаметрами від 110 мм до 600 мм високоміцних титанових сплавів.

Вперше встановлено кореляцію між параметрами наномасштабної структури нанесених покриттів і рівнем характеристик міцності системи «основа–покриття», температурно-часові режими утворення наноструктур з оптимальним рівнем фізико-механічних властивостей.

Розроблено низку нових магнітно-м’яких, магнітно-жорстких та високоміцних аморфних, нано- та мікрокристалічних сплавів на основі заліза, кобальту, титану та алюмінію, які за рівнем магнітних, корозійних та механічних властивостей перевершують властивості існуючих аналогів традиційних кристалічних прецизійних сплавів.   

 Розроблено нові високотемпературні керамічні матеріали на основі боридів з граничними робочими температурами до 2100℃, з хорошими ерозійною стійкістю, стійкістю до окислення та теплового удару при рекордному рівні міцності - до 1200 МПа при 1600-1800 оС. Розроблено новий клас ударостійких структурно-неоднорідних броньових керамік.

Результати досліджень застосовано в низці виробів спеціального призначення для озброєння і військової техніки (засобах протиповітряної оборони, ракетній техніці, високоточній зброї, бронетанковій техніці, засобах безшумної та безполуменевої стрільби тощо) і впроваджено в  промислове виробництво на  АТ «Антонов», КБ «Арсенал», АТ «Мотор Січ», ДП «КБ «ПІВДЕННЕ», ТОВ «Днепропресс Сталь», ПрАТ «ВЛКЗ», ПАТ НВК «Київський завод автоматики», ПАТ «РАДАР», ТОВ «ХАРТРОН-ІНКОР», ДП «Машинобудівна фірма «АРТЕМ» та інш.

Загальна кількість посилань на публікації авторів/h-індекс за останні 5 років

1. МАРКОВСЬКИЙ Павло: Web of Science 663/12, Scopus 790/14, Google Scholar 1004/16

2. САВВАКІН Дмитро: Web of Science 625/11, Scopus 942/15, Google Scholar 1317/18

3. БЕВЗ Віталій: Scopus  17/6, Google Scholar 41/3

4. НОСЕНКО Антон: Web of Science 36/4, Scopus 65/5, Google Scholar 80/6

5. БАГЛЮК Геннадій: Google Scholar 768/13

6. ГРИГОРЬЄВ Олег: Web of Science 151/6, Scopus 280/9

7. БЕРЕЗОС Володимир: Scopus 31/5

8. КОВАЛЬЧУК Дмитро: Web of Science 49/4, Scopus 121/6, Google Scholar 211/6.

 

Кількість публікацій: 3 колективні монографії (2 – у зарубіжних виданнях), 148 статей в журналах, включених до категорії "А" (80 – у зарубіжних виданнях). Загальна кількість посилань на публікації авторів/h-індекс за роботою згідно з базами даних складає відповідно: Web of Science 3905/30, Scopus 3027/29, Google Scholar – 2560/26. Отримано 19 патентів на винахід України, 8 патентів зарубіжних країн (США, Німеччини, Мексики, Китаю, Сінгапуру і Європейський патент).

Коментарі